Wielsbeke bouwt nieuw woonzorgcentrum

Parkzijde Hernieuwenburg; zicht op gemeentehuis, Neerhof en bistro met terras

Scroll naar beneden voor foto's

Het lokaal bestuur van Wielsbeke ging de voorbije maanden op zoek naar een partner voor de bouw en uitbating van een nieuw woonzorgcentrum Ter Lembeek. De keuze viel op de tandem Motena en Furnibo. Bouwonderneming Furnibo staat in voor de realisatie van het nieuwe gebouw terwijl zorgorganisatie Motena uit Roeselare, in partnership met Wielsbeke, de uitbating van het woonzorgcentrum op zich neemt.

De toekomstvisie op een nieuw woonzorgzorgcentrum is al enige tijd topprioriteit voor Wielsbeke. Het huidige gebouw waarin Ter Lembeek huist, is op en een nieuwe eigentijdse infrastructuur dringt zich op. Om die uitdaging zowel zorginhoudelijk, bouwtechnisch als financieel met extra expertise aan te gaan, vond Wielsbeke in Motena – Furnibo een stabiele partner met heel wat ervaring op de teller.

Motena en Wielsbeke, een match in zorg

“Motena verwijst naar het Japanse Omotenashi, een eeuwenoud begrip dat zich best laat vertalen als ‘gastvrijheid’. Het betekent dat al onze medewerkers er alles aan doen om onze klanten centraal te zetten en elke dag een glimlach te bezorgen”, verduidelijkt algemeen directeur Steven Verdoolaege. Hierbij heeft Motena steeds extra aandacht voor kwetsbare doelgroepen. “Motena is een gekende publieke zorgspeler in Roeselare, is absoluut niet aan haar proefstuk toe en is heel ambitieus en professioneel als het om zorgen gaat”, vervolledigt algemeen directeur OCMW Wielsbeke Bruno Debrabandere. “De Motena-familie blijft groeien, want Motena heeft ook ervaring in het overnemen en uitbaten van publiekrechtelijke activiteiten en doen dit in maximaal partnership met de steden of gemeenten, zo namen ze recentelijk de poetsdienst van OCMW Houthulst en Torhout over”, vult hij verder aan.

Motena stelt 915 mensen te werk en baat al vier woonzorgcentra in Roeselare succesvol uit: Ter Berken, Sint Henricus, De Waterdam en De Zilverberg. WZC De Zilverberg en De Waterdam huisvesten ook elk een dienstencentrum. Deze maken samen met nog twee afzonderlijke dienstencentra Ten Elsberge en Schiervelde ook deel uit van de zorgorganisatie. De thuiszorgdiensten van Motena - beter gekend onder de naam Kotee, met poetsdienst, klusdienst, thuisverpleging, maaltijden aan huis, assistentiewoningen - werden verkozen tot thuiszorgwerkgever van 2021. Therapeutisch zorgpunt N biedt therapie voor volwassenen, jongeren en kinderen. Tot slot baat Motena ook 12 kinderdagverblijven uit, gekend onder de naam Kidz. “Motena streeft er dagelijks naar om al haar klanten, binnen en buiten regio Roeselare, zorg aan te bieden doorheen iedere fase van het leven”, aldus algemeen directeur Steven Verdoolaege.

Totaalconcept Ter Lembeek biedt toegevoegde waarde voor de buurt

De woonzorgcentra van Motena delen een gemeenschappelijke visie voor de uitbating van de woonzorgcentra. Deze staat beschreven in de “Welkom-visie”, de vertaling van het Omotenashi-gedachtegoed van koepel Motena. “Toch laten we ieder woonzorgcentrum binnen het geheel een eigen identiteit ontwikkelen. Ieder woonzorgcentrum kan zo zijn troeven uitspelen waarbij vanuit de talenten van de medewerkers een totaalconcept wordt ontwikkeld. Het eigenaarschap van iedereen die werkzaam is binnen het woonzorgcentrum is een hefboom om iedere dag topkwaliteit te leveren”, aldus directeur zorg Laurent Hostekint.

De woonzorgcentra van Motena zetten steeds hun deuren open voor de buurt, waardoor bewoners gestimuleerd worden om nog actief deel uit te maken van de samenleving en de afstand tussen een woonzorgcentrum en de buurt kleiner wordt. Door een buurtgerichte benadering maken ze met het woonzorgcentrum en het geïntegreerd lokaal dienstencentrum een brug tussen residentiële woonzorg en thuiszorg.

Het nieuwe woonzorgcentrum Ter Lembeek voor 90 bewoners zal zich situeren langs de Rijksweg. Hierbij wordt de zichtas naar het gemeentehuis gerespecteerd en wordt het gerestaureerde Neerhof geïntegreerd in het woonzorgcentrum.

Bij de ingang van het nieuwe woonzorgcentrum komt de bezoeker binnen in een aangename en open ruimte met toegang tot een aantrekkelijke bistro en terras. Bezoek komt op de afdelingen binnen in een woonkamer waar het dagelijks leven zich afspeelt van de bewoners, met telkens een aangename tuin of terras die er aan gekoppeld is. De individuele kamers van de bewoners liggen achter de woonkamers in een gang. Deze architectuur streeft het "genormaliseerd" wonen na (hal – woonkamer – slaapkamer), met een groot respect voor de privacy en de leefomgeving van de bewoners, afgestemd op het natuurlijk ritme”, benadrukt Dirk Cottenier directeur WZC Ter Lembeek.

“Medewerkers behouden hun huidig statuut en loonvoorwaarden, waardoor er voor hen in de praktijk niets verandert. Wielsbeke wil immers niet enkel een goede zorggever, maar ook een goede zorgwerkgever zijn”, duidt burgemeester Jan Stevens. “Ik ben dan ook blij dat OCMW Wielsbeke en Motena samen een welzijnsvereniging zullen oprichten die het woonzorgcentrum zal bouwen, uitbaten en zodoende van een mooie lange termijn toekomst voorzien.”

Furnibo en Wielsbeke, bouwen aan kwaliteit

Furnibo werkt vandaag met een team van 145 medewerkers. Het bedrijf heeft de visie om een hoogkwalitatieve en toonaangevende speler te zijn in de realisatie van grotere en complexe bouwprojecten met aandacht voor optimale samenwerking.

Furnibo wordt gekenmerkt door een progressieve en innoverende mindset en zet zich bij voorkeur graag van bij de start mee in, en dit vanuit een pragmatische bouwreflex. Voor Ter Lembeek is dit hier zeker het geval, wat ook al bleek tijdens de dialooggesprekken met de gemeente Wielsbeke. Furnibo, ontstaan als voornamelijk ruwbouwaannemer in beton, kende een doorgroei naar algemene aannemer, werkt nu vooral als totaalaannemer, maar profileert zich ook steeds meer als key speler in ontwikkeling en trekker van totaalprojecten en ontwikkelingen.

Furnibo wil volop inzetten op de kwaliteit voor álle gebruikers van de zorgvoorziening Ter Lembeek en een inspirerende omgeving helpen realiseren waarin comfort, herkenbaarheid en laagdrempeligheid centraal staan. Alle keuzes worden doordacht gemaakt in overeenstemming met de eindgebruikers van het gebouw, zijnde de bewoners, het personeel, de bezoekers en familie.

Wat staat er op de planning?

Motena en Furnibo namen Aiko Architecten onder de arm om het gebouw uit te tekenen. De bouwplannen voor Ter Lembeek zullen de komende maanden verder vorm krijgen. Een eerste belangrijke stap is de oprichting van de welzijnsverenging Ter Lembeek. Dat is immers de entiteit van waaruit de partners kunnen beginnen opbouwen. ”We ambiëren de oprichting tegen einde dit jaar, waarna we vervolgens het bouwtraject kunnen opstarten”, dixit de burgemeester.

Zicht op de centrale ingang als verbindend element tussen het Neerhof en het nieuwe WZC

Zicht op de centrale ingang als verbindend element tussen het Neerhof en het nieuwe WZC

Parkzijde Hernieuwenburg - zicht op gemeentehuis, Neerhof en bistro met terras

Parkzijde Hernieuwenburg; zicht op gemeentehuis, Neerhof en bistro met terras

Voorplein met Neerhof en nieuw WZC - zicht op de nieuwe centrale inkom

Voorplein met Neerhof en nieuw WZC - zicht op de nieuwe centrale inkom

Oostkant - zicht op wandelpad en gelijkvloerse tuin voor personen met dementie

Oostkant - zicht op wandelpad en gelijkvloerse tuin voor personen met dementie

Bewonerskamer - zicht naar buiten

Bewonerskamer - zicht naar buiten

Bewonerskamer - zicht op de sanitaire cel met mobiele open schuifwand

Bewonerskamer - zicht op de sanitaire cel met mobiele open schuifwand

Eet- en zitruimte op de verdieping

Eet- en zitruimte op de verdieping

Bistro gelijkvloers

Bistro gelijkvloers
Logo's Wielsbeke - Motena - Furnibo - Aiko