Vorming: Voelsprieten aan zet

Oudere man wordt geholpen

Als hulpverlener, vrijwilliger, buur, … word je soms geconfronteerd met vragen van inwoners waarop je zelf niet meteen een antwoord hebt. Soms vang je signalen op die je zorgen baren, signalen die de gezondheid en het welzijn van de inwoner beïnvloeden.

Het is belangrijk om deze vragen en signalen bespreekbaar te maken, met als doel de inwoner te leiden naar de juiste ondersteuning. Zie je bij je buur een overvolle brievenbus? Komt hij/zij amper buiten of geeft hij/zij een gelaten indruk als je ze aanspreekt? Ga eens langs en vraag of alles oké is. 

Zorg nadien dat je de signalen bespreekbaar kan maken. Dat kan je aanbrengen via de eenvoudige zin: “Ik maak me zorgen over…”. Als het vervolgens tot een gesprek komt, is het belangrijk om goed om te gaan met de signalen. Geef tijdens het gesprek geen oordeel, maar bied een luisterend oor en ga respectvol en discreet om met het probleem.

Op dinsdag 26 maart 2024 organiseren we in samenwerking met Vokans een vorming ‘Voelsprieten aan Zet’. Deze staat open voor alle inwonersvrijwilligers en zorgprofessionals werkzaam in groot Wielsbeke. Deze gaat door in de BIBOX. Er zijn twee sessies mogelijk: 14u30-16u30 en 18u30-20u30. 

Deelnemen is gratis, we vragen wel om in te schrijven vóór vrijdag 22 maart via zorgzaam@wielsbeke.be, 0800 96 866 of aan de balie van het Sociaal Huis.