GF(t)/keukenafval inzamelen: nog even geduld

Published on Woensdag 03 januari 2024
Voedselafval

Particulieren en bedrijven in Vlaanderen moeten vanaf 1 januari 2024 bioafval afzonderlijk inzamelen. De Imog-gemeenten kregen voor het huishoudelijk GF(t)/keukenafval uitstel tot eind 2025. Voor bedrijfsafval geldt een andere regeling.

Particulieren:

De Vlaamse Regering wil de gemiddelde hoeveelheid restafval per inwoner doen dalen. Daarom is in de meeste Vlaamse gemeenten en in Brussel de selectieve inzameling van organisch afval zoals bijvoorbeeld voedselresten sinds 1 januari 2024 verplicht. Sinds de jaarwisseling mag organisch afval niet langer in de restafvalzak.

66 Vlaamse gemeenten, waaronder de Imog-gemeenten Anzegem, Avelgem, Deerlijk, Harelbeke, Kortrijk, Kruisem, Kuurne, Spiere-Helkijn, Waregem, Wielsbeke en Zwevegem, vroegen uitstel. De goedkeuring liep onlangs binnen. 

Imog wil eerst alles optimaal uitwerken. Er komt heel wat kijken bij de inzameling en verwerking van GF(t)/keukenafval: zoeken naar een verwerker, overleg met de inzamelaars, aankoop van recipiënten en vrachtwagens, vergunningen, overslag, …

Momenteel wordt er bekeken op welke manier deze verandering zal aangepakt worden. Zodra alles duidelijk is, zal er uitgebreid gecommuniceerd worden over de nieuwe ophaling. 

De besturen in onze gemeenten kozen voor een uniforme aanpak en uitrol binnen een gekaderd afvalbeleid. De Vlaamse Overheid gunt Imog uitstel tot 1 januari 2026. In onze regio verandert er dus in 2024 nog niets.

Maar het vermijden van biologisch afval in de restafvalzak is natuurlijk wel een goed idee. Wat kan je nu wel al doen met jouw bioafval?

  • Tuinafval kan je kwijt op het recyclagepark of via de tuinafvalbak van Imog
  • Composteren is ook een optie
  • Vermijd voedselresten door er creatief mee om te gaan. Bak eens een broodpudding, verwerk ze in een quiche, …
  • Toch restjes? Gekookte restjes kan je aan de kippen geven
  • Doe op een bewuste manier boodschappen en vermijd dat je te veel voedsel aankoopt dat niet lang houdbaar is

Bedrijven :

Sorteerplicht voedselafval voortaan voor alle bedrijven

Voor bedrijven is geen uitstel mogelijk. Voortaan moet elk bedrijf verplicht keukenafval en etensresten sorteren, ongeacht of er een bedrijfsrestaurant aanwezig is. De verplichting om keukenafval en etensresten te sorteren geldt al voor bedrijven met een bedrijfsrestaurant sinds 2021, maar is sinds januari 2024 uitgebreid naar alle bedrijven.

Meer info over de verplichting en veelgestelde vragen vind je hier terug.