Cultuurseizoen 2023-2024 | Voorstellingen

Cultuur geeft jou ontspanning, creativiteit, passie, humor, leven; is fijnzinnig en speels, authentiek, solide en krachtig. Kortweg, cultuur kleurt jouw dag.

Tickets kunnen aangekocht worden via www.ticketwinkel.be/wielsbeke

Piv Huvluv

Comedy - Piv Huvluv: Zoiets verzin je niet!

Zaterdag 07 oktober 2023 - 20u00 - OC Leieland | €15/€13 (-26/60+) (UiTPAS kansentarief: €3/€2,60)

Zoiets verzin je niet: 25 jaar staat comedian Piv Huvluv ONONDERBROKEN op de podia van culturele centra! Wie doet het hem na? Nu komt hij met zijn jubileumshow naar OC Leieland in Wielsbeke. Het is géén ‘Best Of’ maar een volledig nieuwe show waarin hij gecoacht werd door Maaike Cafmeyer.

De voorstelling is een ware roadmovie, lovestory én drama, naar comedy vertaald, met een unieke soundtrack op vinyl. Piv keert terug naar 1987, een jaar waarin hij aan den lijve ervaart wat de blues is. Als tegengif plant hij een reis door de Verenigde Staten, de bakermat van zijn favoriete muziek.

Op deze roadtrip naar volwassenheid met een unieke soundtrack, ongebreidelde uitweidingen en onvoorziene omstandigheden ontdekt hij wat passionele adoratie voor een vrouw met een man kan doen. De reist eindigt nochtans óók echt met de blues, maar Piv keert terug als een man van de wereld, met een onuitwisbare levenservaring op zak. Jaren later slaat het noodlot de herinnering alsnog aan diggelen, maar Piv weet ondertussen dat je het leven moet vieren in plaats van te treuren om de dood.

The Whale

Film - The Whale

Donderdag 16 november 2023 - 20u00 - OC Leieland | €4 (UiTPAS kansentarief: €0,80)

'The whale’ vertelt het verhaal van Charlie (Brendan Fraser) die teruggetrokken leeft en online Engelse les geeft. Hij heeft ernstig overgewicht en lijkt alles in zijn leven te zijn kwijtgeraakt. Toch probeert Charlie vol hoop het contact met zijn 17-jarige dochter Ellie (Sadie Sink) te herstellen. Maar zij neemt het hem kwalijk dat hij zijn gezin in de steek heeft gelaten. Langzaamaan ontdekken we hoe Charlie de man geworden is die we zien en hoe hij hoopt toch een vader voor Ellie te kunnen zijn.

‘The whale’ is zowel hartverwarmend als hartverscheurend. Regisseur Darren Aronofsky maakt je onderdeel van een leven waar je van wilt wegkijken, maar dat je tot tranen toe beroert. Bovendien won Brendan Fraser zijn eerste Oscar met deze acteerprestatie.

Julie Delrue - Mamamanie

Theater - Julie Delrue: Mamamanie

Vrijdag 01 december 2023 - 20u00 - OC Leieland | €15/€13 (-26/60+) (UiTPAS kansentarief: €3/€2,60)

Een jonge actrice wordt moeder en manisch. Ze heeft een godenkind gebaard! De kersverse mama voelt zich zo goed dat slapen niet meer hoeft. Bovendien blijkt ze opeens meertalig, en in staat tot het bespelen van diverse muziekinstrumenten. De jonge vrouw wordt een klaterende bron van gedachten, liedjes, plannen, grappen en grote waarheden. Twee weken later wordt ze opgenomen op de afdeling van psychiater Vandenberghe, met lekkende borsten en zonder baby. Kraambedpsychose is de diagnose. Geen enkel probleem voor de jonge actrice, ze wil er dadelijk een briljante voorstelling over maken. Ijzer smeed je toch ook als het heet is? Maar waarom mag ze dan op haar afdeling enkel armbandjes maken, en pingpongen met Cédric?

Julie Delrue (Studio Orka, Chantal) maakte deze voorstelling onder de liefdevolle vleugels van Wouter Deprez en vertelt met haar aangeboren hyperkinesie het verhaal van een paar dolle maanden. Humor en ontroering vechten om voorrang.

Tourist Le MC

Muziek - Tourist Le MC

Vrijdag 12 januari 2024 - 20u00 - CC De Schakel Waregem | €35 (UiTPAS kansentarief: €7)

Sinds ’21 dwaalt Johannes Faes, a.k.a. Tourist LeMC, rond in Niemandsland … En toch vindt hij komende winter de weg terug naar zijn natuurlijke habitat: de bühne. 

Met zijn nieuwe werk omarmt Faes opnieuw kleinkunst, folk en woordkunst, terwijl hij de kronkels in zijn hoofd fileert, ontboezemt en ontrafelt. Daarnaast duikt hij vol overgave zijn rijkgevulde repertoire in.

Intiem, onbevangen, authentiek en franjeloos speurt Johannes naar de essentie in zijn songs, snijdt hij thema’s aan die de ziel beroeren en neemt hij jullie mee op een persoonlijke zwerftocht, als een toerist in eigen hoofd. 

Rode Boom - Ongekende evidenties

Theater/illusionist - Rode Boom: Ongekende evidenties

Donderdag 28 maart 2024 - 20u00 - OC Leieland | €15/€13 (-26/60+) (UiTPAS kansentarief: €3/€2,60)

Vuurvliegjes die met duizenden in de bomen tezamen aan en uit gaan… Twee mensen, ver van elkaar, die op hetzelfde moment exact hetzelfde meemaken… Dit zijn twee voorbeelden van synchroniciteit die ons een magisch gevoel geven. Dit soort van synchroniciteit en toeval wordt onderzocht in 'Ongekende Evidenties' en zet het publiek op het puntje van zijn stoel.

Het woord 'toeval' kan zoveel verschillende betekenissen hebben die elkaar opheffen tot er enkel een lege ruimte overblijft. Kurt Demey en Joris Vanvinckenroye proberen in 'Ongekende Evidenties' het 'toeval' uit te dagen om een glimp van zijn bestaan te vangen. Het publiek komt terecht in een cross-over van theater, muziek en mentalisme waar toevalligheden zich ophopen tot magische ervaringen. Het zijn de toeschouwers zelf die de touwtjes in handen hebben en in een carrousel van onmogelijk toeval terecht komen.

In de voorstelling zit het hoofdpersonage gevangen tussen het willen grijpen en laten gebeuren van toeval aan de ene kant en het onvermijdelijke gemanipuleer van de situatie en dus gebrek aan toeval aan de andere kant.

Spel: Kurt Demey & Cédric Coomans/Peter Michel/Benjamine Mouchette

Muziek: Joris Vanvinckenroye

TICKETS

Rudi Vranckx

Lezing - Rudi Vranckx: Oorlogen en problemen van onze tijd

Donderdag 18 april 2024 - 20u00 - OC Leieland 

"Oorlogsjournalistiek is een puzzel. Hoe meer stukken je kan leggen, hoe dichter je bij de waarheid komt."

In deze lezing brengt Rudi Vranckx verslag uit en geeft duiding bij grote wereldconflicten. Als actief oorlogsreporter zorgt Vranckx steeds voor een heldere blik op actualiteit.

Leidt het conflict in Oekraïne tot de Derde Wereldoorlog? Sinds de Russische invasie in februari 2022 trok VRT NWS-journalist Rudi Vranckx al meermaals naar Oekraïne om er de oorlog te verslaan. De gesprekken met burgers, soldaten en politici brachten hem tot nieuwe vragen die hij besloot te bundelen in een boek. In zijn nieuwe boek "In Oekraïne - dreigt de Derde Wereldoorlog?" (december 2022) gaat Vranckx op zoek naar antwoorden.

Rudi Vranckx is een Belgisch oorlogsjournalist die werkt voor VRT Nieuws. Al ruim een kwarteeuw volgt hij voor de VRT oorlogen en conflicten en maakte hij documentaires voor Canvas: ‘Tussen oorlog en leven, ‘De eeuwige oorlog’, Een zomer als geen andere, Bonjour Congo, de Vloek van Osama, Niemandsland, Kleine Helden, IS in het Vizier, De Nomaden, Vranckx, … Hij schreef verschillende boeken, waaronder 'Oorlog om de geesten', 'Kleine Helden’, ‘Mijn Kleine Oorlog’, 'Een zomer als geen andere' en 'In Oekraïne - dreigt de Derde Wereldoorlog'.

Vranckx ontving voor zijn werk als oorlogsverslaggever in conflictgebieden de Carnegie Wateler Vredesprijs 2018. In 2019 kreeg Vranckx ook een eredoctoraat van VUB en ULB.

“Een oorlog is niet het grote verhaal, maar de optelsom van menselijke verhalen. Het is onze taak die verhalen te zoeken.”

TICKETS

Alle voorstellingen en workshops georganiseerd door de cultuurdienst zijn UiTPAS-activiteiten! Je kunt hierbij niet enkel punten sparen, maar ook het kansentarief is op onze voorstellingen van toepassing.

Meer informatie over UiTPAS