Oud-renner en cafébaas Boudewijn Devos vereeuwigd in muurschildering

Published on Maandag 02 mei 2022
Boudewijn Devos

Vanaf maandag 16 mei wordt ter hoogte van Heirweg 108 te Sint-Baafs-Vijve (het kruispunt van de Heirweg met de Abeelestraat) een muurschildering aangebracht ter ere van oud-wielrenner en cafébaas Boudewijn Devos. Het kunstwerk wordt aangebracht aan de gevel van het huis van zijn zoon Patrick. Circa een week later zal iedereen het werk kunnen bewonderen.

Boudewijn Devos (°30/09/1929) was een getalenteerd jeugdrenner: hij behaalde als amateur-renner vele overwinningen. Als prof nam hij deel aan diverse koersen zoals De Ronde van Marokko en De Omloop van de Grensstreek Moeskroen; deze laatste won hij ook. Nadat hij in 1957 zijn fiets aan de haak hing, begon hij een café en fietsenzaak op de Heirweg. Café De Sportvriend werd een begrip in de wijde omgeving – net als Boudewijn Devos zelf: hij was gekend en geliefd door iedereen in Wielsbeke.

In het kunstwerk “Boudewijn & Devos” staat de jonge wielerkampioen Boudewijn arm in arm met zijn oudere zelf: Boudewijn als gezellige cafébaas. Centraal in het ontwerp staat zijn lach, die tweemaal boekdelen spreekt, en die passanten nog vele jaren zal verwelkomen in Wielsbeke.

Café De Sportvriend werd eind 2020 – 3 jaar na het overlijden van Devos – afgebroken om het kruispunt van de Heirweg met de Abeelestraat verkeersveiliger te maken. Op de plaats van het voormalige café wordt Devos nu vereeuwigd.