Volg de werkzaamheden voor de bouw van het nieuwe sportcentrum

Published on Vrijdag 06 mei 2022
Werf domein Hernieuwenburg - mei 2022

In maart 2021 zijn de werken voor een nieuw sportcentrum op domein Hernieuwenburg van start gegaan.

 

Overzicht van de werkzaamheden:

Begin maart 2021 werden de voorbereidende werken uitgevoerd en werden er grondwaterpompen geïnstalleerd. Deze zorgen ervoor dat het grondwaterpeil op de werf niet te hoog komt gedurende de ruwbouwwerken (vermoedelijk tot september 2021).

Het opgepompte water - dat na staalname van goede kwaliteit is gebleken - wordt afgeleid naar de wal rond het gemeentehuis.

Eind maart zijn de grondwerken opgestart.

Halverwege april werd de torenkraan geplaatst en werden de bewapening van de vloerplaat en de funderingen van het sportcentrum klaargemaakt. Ook werd er extra geluidsdemping geplaatst over de pompen (kant Wandellaan).

Eind april werd de funderingsplaat gegoten. In mei werden de funderingen en de betonnen vloerplaat gestort. 

In juni werden de betonnen prefab-wanden geplaatst en werd de betonnen kuip van het zwembad gegoten. Ook werden de eerste binnenwanden van o.a. de kleedkamers en bergingen gemetst.

In juli werden de resterende wanden geplaatst, werden plafonds geplaatst op verdieping -1 en de cafetaria, werden trappen geplaatst en vond er een testvulling plaats van het zwembad. Aansluitend werd de ruwbouw van het zwembad en de cafetaria afgewerkt. 

Na het verlof werd er gestart met het metsen van de buitensteen. In het gebouw zijn leidingen gelegd evenals voorzieningen voor elektriciteit, lucht- en waterbehandeling in de zone van het zwembad, de kelder, de kleedkamers en de administratieve ruimtes. Ook de voorbereidende werken voor het plafond van het zwembad schieten goed op.

Het buitenschrijnwerk van het zwembad werd geplaatst. De bewapening voor het hellend vlak richting de buitenkleedkamers en de nooduitgang van de sporthal is klaar. De muren aan de zijkant zijn voorzien omwille van de hoge grondwaterstand. In oktober zijn ook de nutsvoorzieningen in de Hernieuwenstraat aangelegd. Het betreft hier de leidingen voor gas, elektriciteit, internet (glasvezel) en water.

November/december: De betegeling van het zwembad is geplaatst. Het verlaagde plafond in het zwembad is verder afgewerkt. Het dak van de sporthal is dichtgemaakt en waterdicht afgewerkt. De lichtkoepels zijn op hun plaats gezet in de dakconstructie.

Het metselwerk van de buitenmuren wordt verder afgewerkt. De achtergevel is al helemaal tot boven opgemetst. Het schrijnwerk buiten is zo goed als allemaal geplaatst. De voorzieningen voor de technieken liggen bijna allemaal klaar voor de verdere afwerking: waterbehandeling zwembad, sanitair, elektriciteit en ventilatie.

Januari: De betegeling van het zwembad wordt verder afgewerkt. De dubbele beweegbare bodem in het zwembad wordt binnenkort geïnstalleerd. De vloeren in het zwembadgedeelte worden voorbereid voor verdere afwerking. 

De chape in de sporthal wordt in de volgende weken gegoten; de sportvloer in de sporthal wordt eind april geïnstalleerd. De chape in de gangen, kleedkamers, burelen en cafetaria is de voorbije weken gegoten. De pleisterwerken zijn volop aan de gang. Het dak is helemaal dichtgemaakt en de lichtkoepels zijn geplaatst. De buitenmuren worden verder opgemetst.

Februari/maart: De betegeling van het zwembad werd afgewerkt; de dubbele beweegbare bodem in het zwembad werd geïnstalleerd; de chape in de sporthal werd gegoten; de voorzieningen voor de brandveiligheid werden opgehangen; de installatie van de technieken van sporthal en zwembad is reeds vergevorderd; toiletten, douches en wasbakken zijn op hun plaats gehangen; de buitenmuren zijn opgemetst; het dak is afgewerkt, zonnepanelen werden bevestigd; de onderdelen voor het ventilatiesysteem werden op het dak geplaatst.

April/mei: De technieken van het zwembad draaien op volle toeren en zijn getest en goedgekeurd. Alle ramen rond het zwembad zijn geplaatst.

In de sporthal wordt de sportvloer geplaatst.

In mei wordt alle resterende beglazing geplaatst zoals de ramen in het plafond van de inkom van het sportcentrum en de ramen in het plafond boven de gang tussen tribune en zwembad. Kabels en buizen van de technieken worden in alle lokalen verborgen onder verlaagde plafonds. De laatste buitenmuren worden opgevoegd en de natuurlijke ophoging rond de sporthal wordt aangelegd.

De oplevering van het sportcentrum staat gepland op 14 juli 2022, waarna nog enkele werken in eigen beheer dienen te gebeuren. De officiële opening staat gepland op 3 september 2022.