Week van de Groeilamp

Published on Zondag 01 mei 2022
16 mei 202223 mei 2022

Elk jaar zeggen we in mei luid en duidelijk: een applaus en hartjes voor iedereen die zich elke dag inzet om kinderen en jongeren te helpen (op)groeien. Met als krachtig symbool: de groeilamp. De lamp laat ons licht schijnen op 'opvoeden'. Want groot worden, dat gaat niet helemaal vanzelf.

Ook in Wielsbeke laten we de 'Week van de Groeilamp' niet zomaar voorbijgaan en zorgden we voor een gevarieerd programma in samenwerking met diverse partners.

Brochure Week van de Groeilamp Wielsbeke 2022

Gezelschapsspelletjes te ontlenen bij bibliotheek Bibox

Gezelschapsspelletjesnamiddag @Bibliotheek Bibox

Sinds april 2021 kan je in de bibliotheek terecht voor het uitlenen van gezelschapsspelletjes. Kom kennismaken met enkele spelletjes en smartgames uit de collectie, wij leggen ze met plezier voor je uit ! Voor jong (vanaf 2,5 jaar) en minder jong, plezier verzekerd! Je kan vrij langskomen.

Dit is een familie-activiteit, het is de bedoeling om samen met het gezin, familie, … de spelletjes te leren kennen. Begeleiding van een volwassene noodzakelijk bij kinderen jonger dan 8 jaar.

Wanneer? Woensdag 18 mei, doorlopend van 14u00 tot 17u00
Waar? Bibliotheek Bibox, Markt 1, 8710 Wielsbeke

Kostprijs: gratis

Inschrijven? Inschrijven is niet nodig

Lezing: ‘Afgestemd opvoeden’, door Carolien Coesens

Carolien Coesens brengt ons een introductie in het afgestemd opvoeden, en vertrekt vanuit haar eigen verhaal en zoektocht in het ouderschap.

Wat is "afgestemd opvoeden"? Hoe kwam het op mijn pad en wat heeft het ons gebracht? Wat kan het misschien voor jou en je gezin/job betekenen? Aan de hand van mijn eigen verhaal laat ik jullie kennismaken met een milde en verbindende kijk op opvoeden, waarbij zowel de behoeften van het kind als die van jezelf centraal staan.

Verschillende pijlers van afgestemd opvoeden (gebaseerd op het werk van Aletha Solter en Jürgen Peeters) komen aan bod:

  • Hechtingsbevorderend ouderschap (o.a. belang van eerste 1000 dagen, sensitief-responsief reageren, verbindende ervaringen…)
  • Emoties/stress/trauma (o.a. taal van huilen en belang van co-regulatie)
  • Democratische discipline (= opvoeden zonder straffen en belonen: liefdevol begrenzen, redenen voor ‘probleemgedrag’)
  • Zorgen voor jezelf als ouder (o.a. eigen pedagogische ruimte en behoeften, je ‘village’)

Wanneer? Donderdag 19 mei, start om 19u30
Waar? OC Leieland, Guido Gezellestraat 55B, 8710 Ooigem  

Kostprijs: gratis

Inschrijven? Via huisvanhetkind@wielsbeke.be

Boekstartdag 2022

Boekstartdag

Boekstart (een initiatief van Iedereen Leest i.s.m. met de openbare bibliotheken en Kind&Gezin) wil jou samen met je baby of peuter laten genieten van boeken, want wat je vroeg leert, leer je voor het leven. Zo is dat ook met lezen. Door jonge kinderen vroeg te laten kennismaken met boeken, gaat er een wereld van verbeelding én nieuwe woorden voor hen open. 

Op deze boekstartdag laten we jullie kennismaken met het bibliotheekaanbod voor de allerjongsten en laten we zien dat de bib er is voor alle leeftijden!

ZATERDAG 21 MEI
Van 10u00 tot 11u00: creatieve vertel- en knutselworkshop rond Pauwtje Pio voor peuters en jonge kleuters (van 2 tot 4 jaar) met begeleidende (groot)ouder(s)

Van 11u15 tot 12u00: kindermassage of -yoga voor de allerkleinsten (van 6 maanden tot 2 jaar) met begeleidende ouder(s)

Doorlopend van 10u15 tot 12u00: mogelijkheid tot rondleiding en kennismaking met ons aanbod voor jonge kinderen: (digitale) prentenboeken, voorleesboeken, weetboeken, vertelplaten, zindelijkheidskoffer, gezelschapsspelletjes, …

Wanneer? Zaterdag 21 mei 2022, van 10u00 tot 12u00
Waar? Bibliotheek Bibox, Markt 1, 8710 Wielsbeke

Kostprijs: gratis

Inschrijven? Vooraf inschrijven voor de workshop en de massage/yoga is noodzakelijk, het aantal deelnemers is beperkt. Inschrijven via bibliotheek@wielsbeke.be, in de bib of via 056 66 45 11

Laptop

Webinars

Ook verschillende andere organisaties en partners bieden i.k.v. week van de Groeilamp interessante webinars aan:

Scheurkalender - Week van de Groeilamp

Ontdek de scheurkalender

Om de Week van de Groeilamp extra in de verf te zetten, werd voor die periode een scheurkalender ontwikkeld. Zo kan je elke dag genieten van een humoristische tekening, een tip, een spelletje of een quote.

De scheurkalender is vanaf 9 mei verkrijgbaar aan de balie van het gemeentehuis, het sociaal huis, dienst vrije tijd en de bibliotheek.