Realisatie nieuwe fietsers- en voetgangersbrug tussen Waregem en Wielsbeke: jaagpad afgesloten

Published on Maandag 22 augustus 2022
Voorontwerp fietsbrug Ooigem-Desselgem (SBE)

In november 2021 startten de voorbereidende werken voor de bouw van een gloednieuwe fietsers- en voetgangersbrug over de Leie tussen Waregem en Wielsbeke. Intussen wordt er volop gewerkt aan de realisatie van deze toekomstige 'Vlasbrug'.

Op 20 augustus 2022 werden de 3 brugdelen op hun plaats gelegd. Nu wordt de brug afgewerkt; aansluitend volgt de afwerking van de omgeving. Als alles verloopt zoals gepland kunnen de eerste voetgangers en fietsers in het voorjaar van 2023 over de nieuwe brug.

Tijdens de bouw van de nieuwe fietsers- en voetgangersbrug is het jaagpad afgesloten. Er is een omleiding ingesteld (zie verder).

Recreatieve troeven
Met een nieuwe brug specifiek voor fietsers en voetgangers wordt de beleving van de Leievallei versterkt en kan iedereen op een eenvoudige en veilige manier genieten van de natuur en toeristische trekpleisters op beide oevers.

De kostprijs van de nieuwe fietsers- en voetgangersbrug bedraagt 2,62 miljoen euro, waarvan 37,5% gefinancierd wordt door de stad Waregem en de gemeente Wielsbeke. De werken worden ook meegefinancierd uit de herstel- en veerkrachtfaciliteit van de Europese Unie, het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling Interreg France-Wallonie-Vlaanderen V-project Eurocyclo en het Provinciaal Reglement voor toeristische impulsen van de Provincie West-Vlaanderen.

Ook de omgeving rond de brug en oevers worden aangepakt, goed voor zo’n 2,7 miljoen euro. Deze werken worden volledig betaald door De Vlaamse Waterweg nv.

S-vormige brug
De brug wordt gebouwd ter hoogte van Beveren-Trakel in Waregem (met aanloop ter hoogte van de Zavelput) en de Oude Leiearm in Ooigem. De nieuwe brug wordt een stalen S-vormige brug met een overspanning van ongeveer 60 meter. Het ontwerp is sober maar harmonieus en vormt één geheel met de bomenrijen en
het open Leielandschap. De brug krijgt betonnen aanloophellingen die naadloos zullen aansluiten op de bestaande jaagpaden aan beide zijden van de Leie.

Alternatieve route tijdens werken
Tijdens de bouw van de nieuwe fietsers- en voetgangersbrug is het jaagpad afgesloten. Fietsers en voetgangers kunnen aan de kant van Wielsbeke rondrijden langs de Eerste Linie Regimentstraat en de Tweede Aardstraat. Aan de kant van Waregem kan er gebruik gemaakt worden van de omleiding via de Pontstraat, Grote Heerweg en Beveren-Trakel. Ook kan er gebruik gemaakt worden van de tijdelijke fietsers- en voetgangersbrug tussen Ooigem en Desselgem, ter hoogte van de Munkenhofdreef.

Werken fietsersbrug omleiding kant Wielsbeke

Werken fietsersbrug omleiding kant Wielsbeke

Werken fietsersbrug omleiding kant Waregem

Fietsersbrug omleiding kant Waregem
Conceptbeeld fietsersbrug Ooigem
Fietsbrug Ooigem, mede mogelijk gemaakt door
Fietsbrug Ooigem, mede mogelijk gemaakt door