Vallen in strijd tegen Aziatische hoornaars uitgezet

Published on Maandag 04 maart 2024
Val Aziatische hoornaar

Alle 15 vallen die de gemeente Wielsbeke ter beschikking heeft in de strijd tegen de Aziatische hoornaar zijn verdeeld en uitgezet. Bedoeling is om in de komende weken met deze vallen rondvliegende koninginnen te vangen en vervolgens diervriendelijk te euthanaseren, zodat uiteindelijk het aantal nesten met Aziatische hoornaars in de regio drastisch afneemt. 

Via de gemeentelijke communicatiekanalen houden we je op de hoogte van de evolutie van het project. 

Rotatiesysteem

Tientallen mensen reageerden in januari op de oproep om in de periode maart-april een val in hun tuin te plaatsen om Aziatische hoornaars te vangen. Gezien de grote interesse en de beperkte beschikbaarheid van de vallen kan op dit moment niet iedereen deelnemen. 

Wel werken we met een rotatiesysteem waarbij we de val verplaatsen wanneer er binnen een paar weken en met de juiste buitentemperaturen geen Aziatische hoornaars gevangen worden.  

Waarom is het belangrijk om de vallen nu te plaatsen?

Koninginnen die vorig jaar zijn uitgevlogen uit hun toenmalige nesten én daarna werden bevrucht, hielden zich tijdens de wintermaanden schuil in alle mogelijke hoekjes en spleetjes. Binnenkort worden ze wakker uit hun winterrust. 

Eerst komen ze op krachten en daarna gaan ze aan het werk om een nieuwe kolonie te stichten. Ze hebben nog geen werksters om ze te dienen. Ze staan nu helemaal alleen in voor voedselverzameling en de bouw van het eerste ‘embryo nestje’ ter grootte van een pingpongbal.

Als we in deze fase van het jaar (ergens tussen 01/03 tot 01/05) een Aziatische hoornaar zien, dan is het bijna zeker een koningin. 

Rond begin mei zijn de eerste werksters opgeleid en nemen ze voedselverzameling en nestopbouw over van de koningin. Op dat moment verlaat de koningin het nest niet meer en beperkt ze zich tot voortplanting. 

Als we in de periode van 1 maart tot ongeveer 1 mei koninginnen kunnen vangen, dan zullen zij alvast geen kolonies meer stichten!

De mensen die een val hebben opgehaald kregen de belangrijkste ‘to do’s’ mee voor de dagdagelijkse opvolging van de lenteval. Er volgen updates van de cijfers die we binnenkrijgen via de gemeentelijke communicatiekanalen. 

Wie een nest Aziatische hoornaars ziet, kan dit ook melden via www.vespawatch.be