Rattenbestrijders krijgen trui cadeau als bedanking

Published on dinsdag 01 oktober 2024
Rattenbestrijders regio Roeselare-Tielt

Eind september kregen alle rattenbestrijders van het comité voor de bestrijding van de muskusratten regio Roeselare-Tielt een trui cadeau als bedanking voor hun goede werk doorheen het jaar. 

De muskusrat is een knaagdier dat voornamelijk in het water leeft en zich schuilhoudt in holen. Het is een planteneter die zich vooral voedt met landbouwgewassen zoals bieten, maïs, jong gras en aardappelen. De muskusrat kan aanzienlijke schade toebrengen aan de waterinfrastructuur en aan land- en tuinbouwgewassen.

Bestrijding

De bestrijding op de bevaarbare en onbevaarbare waterlopen van 1ste categorie gebeurt door de Vlaamse Milieumaatschappij – Afdeling Operationeel Waterbeheer. Binnen West-Vlaanderen gaat het over 675 km waterlopen. 

Voor de bestrijding op de onbevaarbare waterlopen van 2de en 3de categorie en de polderwaterlopen zijn de provincie, de gemeenten en de polderbesturen wettelijk verantwoordelijk. Binnen de provincie West-Vlaanderen betreft het een openbaar waterlopennet van meer dan 5.000 km. In 2010 zijn hiervoor door de lokale besturen een 100-tal rattenbestrijders aangesteld. Het aflopen van de waterlopen en de strijd tegen de ratten is een gemeentelijke opdracht gebleven. 

Regio’s

Op initiatief van het provinciebestuur werden destijds in West-Vlaanderen acht regio’s afgebakend. Binnen de omschrijving van elke regio is een regionaal comité actief bestaande uit afgevaardigden van gemeente- en polderbesturen, de provinciale Dienst Waterlopen en de bevoegde diensten van de Vlaamse Overheid.

Vanaf 2000 werd binnen de beschikbare kredieten bijzondere aandacht besteed aan een betere mobiliteit voor de bestrijders van de gemeente- en polderbesturen. Dankzij een belangrijke provinciale medefinanciering kunnen in 2024 reeds een 70-tal voertuigen ingezet worden voor een efficiëntere bestrijding door de gemeente- en polderbesturen.

Muskusrattenpopulatie in stijgende lijn

In West-Vlaanderen werden in 2002 door de lokale besturen en de Vlaamse Milieumaatschappij nog 27.910 muskusratten gevangen. Sinds 2004 is het niet langer toegelaten muskusratten met gif te bestrijden en sinds 2020 is het gebruik van het zogenaamde wachtmateriaal (passief vangstmateriaal) sterk aan banden gelegd en moet er meer gespeurd worden langs en in de waterloop naar de muskusrat, een job voor specialisten waar veel tijd in kruipt.

Door meer en grondiger terreinonderzoek en meer mechanische bestrijdingsmiddelen daalde het aantal gevangen muskusratten drastisch. Echter vanaf 2022 zien we het aantal muskusratten in onze provincie weer toenemen.

Om de populatie van de muskusratten in West-Vlaanderen onder controle te houden, is een goeie samenwerking met aangrenzende regio’s zoals Oost-Vlaanderen, Wallonië en Frankrijk onvermijdelijk.