Wielsbeke solidair met Oekraïne

Published on Woensdag 13 april 2022

Buddy's gezocht om Oekraïense vluchtelingen te helpen

Een buddy of een ‘maatje’ is een vrijwilliger die gezinnen of nieuwkomers in onze gemeente opvangt en ondersteunt waar nodig.

Je kunt al veel doen met een goed gesprek, een helpende hand bij de administratie, even wat hulp met de kinderen, een uitstap plannen, zoeken naar een leuke vrijetijdsbesteding, huiswerk begeleiden, wegwijs maken in de gemeente of het uitgebreide zorg- of hulpaanbod, digitale ondersteuning, … Kortom, een vriend aan huis voor hen die er nood aan hebben!

Heb jij een hart voor mensen op de vlucht? Heb je nog wat tijd over? Je kan je melden via het mailadres: vanessa.sergeant@ocmwwielsbeke.be. Er zal contact met je opgenomen worden en uitleg gegeven rond de werking.

#PlekVrij

#Heb jij #PlekVrij? 

Heb je ruimte en ben je bereid 1 of meerdere Oekraïense vluchtelingen tijdelijk op te vangen? Geef dan je gegevens door aan het OCMW Wielsbeke. Dat kan telefonisch via 056 67 45 16 of via mail: vanessa.sergeant@ocmwwielsbeke.be.

Volgende gegevens zijn nodig: 

  • Naam en voornaam
  • Adres
  • Huis/appartement/studio
  • Telefoonnummer
  • Hoeveel mensen kan je opvangen?

Heb je #PlekVrij? Laat het ons zeker weten! ❤️

Nuttige links

Oekraïne: verblijfsmogelijkheden en rechtspositie in België

Meertalige ondersteuning

Inloophuis T'hus (voor en door mensen met een psychische kwetsbaarheid)

De Federale overheid en de Vlaamse overheid maakten elk een informatiewebsite met alle informatie voor Belgen in Oekraïne, maar ook als ondersteuning voor Oekraïners in België en personen die op de vlucht zijn.

Infowebsite Federale overheid over Oekraïne

Infowebsite Vlaamse overheid over Oekraïne

CIT-app

Crisis Information Translated (CIT) app

In de CIT-app vind je essentiële informatie over o.a. verblijfsmogelijkheden, onderwijs en werk in het Oekraïens, Nederlands, Engels, Frans en Russisch. 

Iedereen die een smartphone of tablet heeft, kan de app gratis downloaden. De info richt zich in de eerste plaats tot vluchtelingen uit Oekraïne, maar de app kan ook voor hulp- en dienstverleners en gastgezinnen een nuttig hulpmiddel zijn. 

CIT-app Crisis Information Translated