Gastgezinnen gezocht voor Oekraïense vluchtelingen

Published on woensdag 29 juni 2022

Gastgezinnen gezocht

Door de toestroom aan Oekraïense vluchtelingen zijn we op zoek naar gastgezinnen die één of meerdere mensen kunnen opvangen.

Heb jij een hart voor vluchtelingen? Beschik je over een extra kamer of weet je een woning waar vluchtelingen tijdelijk kunnen verblijven? Laat van je horen via administratie@ocmwwielsbeke.be.

Er zal contact met je worden opgenomen om verdere info te geven over de werking.

2 belangrijke voorwaarden:

  • je beschikt over een blanco strafblad
  • je kan mensen opvangen voor een minimumperiode van 6 maanden

Buddy's gezocht om Oekraïense vluchtelingen te helpen

Een buddy of een ‘maatje’ is een vrijwilliger die gezinnen of nieuwkomers in onze gemeente opvangt en ondersteunt waar nodig.

Je kunt al veel doen met een goed gesprek, een helpende hand bij de administratie, even wat hulp met de kinderen, een uitstap plannen, zoeken naar een leuke vrijetijdsbesteding, huiswerk begeleiden, wegwijs maken in de gemeente of het uitgebreide zorg- of hulpaanbod, digitale ondersteuning, … Kortom, een vriend aan huis voor hen die er nood aan hebben!

Heb jij een hart voor mensen op de vlucht? Heb je nog wat tijd over? Je kan je melden via het mailadres: vanessa.sergeant@ocmwwielsbeke.be. Er zal contact met je opgenomen worden en uitleg gegeven rond de werking.

Nuttige links

Oekraïne: verblijfsmogelijkheden en rechtspositie in België

Meertalige ondersteuning

Inloophuis T'hus (voor en door mensen met een psychische kwetsbaarheid)

Sorteergids Imog in het Oekraïens

De Federale overheid en de Vlaamse overheid maakten elk een informatiewebsite met alle informatie voor Belgen in Oekraïne, maar ook als ondersteuning voor Oekraïeners in België en personen die op de vlucht zijn.

Infowebsite Federale overheid over Oekraïne

Infowebsite Vlaamse overheid over Oekraïne

CIT-app

Crisis Information Translated (CIT) app

In de CIT-app vind je essentiële informatie over o.a. verblijfsmogelijkheden, onderwijs en werk in het Oekraïens, Nederlands, Engels, Frans en Russisch. 

Iedereen die een smartphone of tablet heeft, kan de app gratis downloaden. De info richt zich in de eerste plaats tot vluchtelingen uit Oekraïne, maar de app kan ook voor hulp- en dienstverleners en gastgezinnen een nuttig hulpmiddel zijn. 

CIT-app Crisis Information Translated