Wees alert voor asbest

Published on Vrijdag 28 september 2018
Wees alert voor asbest

Asbest. Het woord alleen al geeft veel mensen de kriebels. En dat is niet onterecht. Bovendien bestaat de kans wel degelijk dat ook jouw woning asbest bevat. Zeker als ze ergens tussen 1950 en 2000 werd gebouwd of grondig verbouwd.

Maar er is geen reden voor ongerustheid. Hieronder lees je alles wat je moet weten. En vooral: wat je kan, mag en moét doen.

Asbest zit op veel plaatsen: in onze huizen en in onze omgeving. Vroeger, en zeker tot in de jaren ’80 van de vorige eeuw, leek het immers een prima bouw- en isolatiemateriaal. Het is sterk en vuurvast. Intussen weten we dat asbest ook gevaren inhoudt: de vezels waaruit het bestaat, adem je maar beter niet in. Na verloop van tijd (en dat gaat soms over tientallen jaren) kan het gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals mesothelioom en asbestose.

Opletten geblazen

De zwaarste aandoeningen door asbest komen vooral voor bij mensen die vroeger ook beroepsmatig met asbest in aanraking kwamen. Maar toch zijn we met zijn allen maar beter voorzichtig wanneer we in of rond ons huis afbraak- of renovatiewerken gaan uitvoeren. Alleen als je woning van na 2000 dateert, is de kans bijna nihil dat je met asbest in huis zit.

Voor welke materialen moet je zeker aandacht hebben? Asbesthoudend materiaal herken je vaak aan de wafelachtige structuur, of je ziet een soort vezelachtige structuur waar het gebroken is. Helemaal zeker ben je natuurlijk pas wanneer je het product in kwestie laat onderzoeken door een laboratorium. Maar met de volgende materialen is het zeker oppassen geblazen:

  • Golfplaten. Alle golfplaten van vóór 1998 bevatten wellicht asbest. Alleen als ze het kenmerk NT dragen (wat staat voor New Technology), mag je op beide oren slapen: dan zit er geen asbest is.
  • Isolatiemateriaal. Ouder isolatiemateriaal bevat wellicht asbest: denk maar aan het witte gips rond leidingen, karton in elektrische toestellen, en platen om vochtige lokalen of stookruimtes te isoleren.
  • Oude buizen. Meer dan 40.000 km oude ondergrondse nutsleidingen bevatten nog asbest: cementbuizen voor riolering, ventilatie, regenwaterafvoer, schoorstenen of bekisting.
  • Dak- en gevelbekleding. Leien zijn alleen asbestvrij wanneer ze na 1996 gefabriceerd zijn of het kenmerk NT bevatten.
  • Oude vloerbekleding. Wees alert wanneer je oude, vooral vinyl vloerbekleding aantreft. Vaak is er een asbesthoudende vilt bevestigd aan de onderkant.

Voorzorgsmaatregelen

De vraag die je je wellicht stelt: mag ik asbest zelf verwijderen? Soms wel. Wanneer er sprake is van hechtgebonden asbest, dan zitten de vezels vast in de structuur van de materialen. Ze kunnen daardoor niet vrijkomen, tenzij de materialen worden gebroken of beschadigd. 
Voorbeelden zijn asbesthoudende golfplaten of leien. Met behulp van zogenoemde eenvoudige handelingen mag jij of je aannemer dit materiaal verwijderen.

Let wel, draag altijd aangepaste beschermende kledij: een wegwerpoverall, een FFP3 stofmasker, handschoenen, veiligheidsbril… Check wat je moet doen op de app AsbestCheck of de website www.alertvoorasbest.be.

Download de app AsbestCheck

Altijd een specialist in de buurt

Is er sprake van zogenoemd losgebonden of niet-hechtgebonden asbest? Dan komen er altijd vezels vrij wanneer je het materiaal verwijdert. Denk maar aan (gespoten) asbesthoudende isolatie rond leidingen. In zo’n geval moet je altijd een beroep doen op een erkend asbestverwijderaar. Ook daarover vind je meer info op onze website.

Kortom: hoeveel asbest er ook in of rond je woning zit, het is perfect mogelijk om het veilig te (laten) verwijderen. Alert blijven is de boodschap!

Oude golfplaten (of ander gebonden asbest) mag je zelf verwijderen. Je mag ze echter niet breken of beschadigen, en je moet de juiste bescherming dragen.

Zogenoemd niet-hechtgebonden asbest vind je bijvoorbeeld in oude isolatie rond leidingen. Dat mag je niet zelf verwijderen: doe altijd een beroep op een erkend asbestverwijderaar!

Asbestinfo.eu

In Vlaanderen is naar schatting nog zo'n 2 miljoen ton asbest aanwezig. Via de website asbestinfo.eu vind je alle info over asbest, wat te doen wanneer een woning asbest bevat en info over experten in de buurt, zo ook voor de gemeente Wielsbeke.

Alle gemeentelijke info vind je hier: https://asbestinfo.eu/mijngemeente/8710+Wielsbeke