Vriendschapsfraude

Als het te mooi is om waar te zijn, is het dat ook...
 

Hoe ver ga jij voor de liefde van je leven? Heel ver wellicht. Dat weten oplichters op het internet ook. Zij zetten de charmes in van knappe mannen en vrouwen om je hart te stelen. En daarna je centen.

Dus: leer je iemand kennen via e-mail, sociale media, een datingapplicatie of chatbox? Wees dan extra op je hoede en laat je niet misleiden. Als je weet met wie je online te doen hebt, bespaar je jezelf een flinke teleurstelling én een financiële nachtmerrie.

Wist je dat oplichters vaak gebruikmaken van valse profielen om je vertrouwen te winnen?

Fraude komt overal voor. Ook op sociale media en datingsites. Vaak lijken oplichters zó betrouwbaar, dat het niet eens zo moeilijk is om met je centen te gaan lopen. Ze proberen je in de val te lokken door een vertrouwensband met je op te bouwen en in te spelen op je gevoelens. Daarom voert de FOD Economie een campagne om burgers te sensibiliseren en te waarschuwen voor de valkuilen van vriendschapsfraude.

>>> Alles wat je moet weten over vriendschapsfraude.

Ken je online vrienden, laat je niet vangen.

Leer je iemand nieuw kennen via sociale media of op een datingsite of -applicatie? Wees op je hoede en ga na of je nieuwe vriend(in) wel te vertrouwen is:

  • Ga de echtheid van zijn of haar profiel na en vraag voldoende info aan je nieuwe kennis of geliefde, zodat je weet met wie je te doen hebt.
  • Vertrouw niet zomaar iedereen en hou persoonlijke informatie voor jezelf.
  • Wees op je hoede voor “zielige” verhalen waarbij je nieuwe kennis de emotionele toer opgaat en je probeert te overtuigen om geld te bezorgen.
  • Maak nooit zomaar geld over aan iemand die je eigenlijk niet kent. Als iemand je te mooi lijkt om waar te zijn, dan is hij/zij dat meestal ook.

“Ik stortte 4.785 euro op zijn bankrekening om zijn vliegtuigticket, visum en verzekering in orde te maken. Maar hij is nooit in België verschenen”

Heel wat Belgen zijn al het slachtoffer geworden van vriendschapsfraude. Ben je zelf in aanraking gekomen met valse profielen? Meld dit dan op meldpunt.belgie.be. Zo zorgen we er samen voor dat oplichters minder kans maken. Of deel je getuigenis volledig anoniem en lees de getuigenissen van andere slachtoffers op temooiomwaartezijn.be.