Succesvolle reanimatie dankzij alerte toeschouwer en AED-toestel

AED-toestel OC Hernieuwenburg

Op donderdag 12 december werkten van 19u tot 20u in sporthal De Vlaschaard (Sint-Baafs-Vijve) 2 minivoetbalploegen hun wedstrijd af, Den Hoek tegen Renovatiewerken Devriendt.  De wedstrijd vond plaats in het kader van de wintercompetitie minivoetbal, een organisatie van gemeente Wielsbeke. 

Bijna aan het einde van de wedstrijd sloeg het noodlot toe en kreeg de doelman van Den Hoek, Frank Verhulst, een hartinfarct.  Er werd quasi onmiddellijk gestart met de reanimatie door Jana Poelvoorde die op dat moment aanwezig was als supporter van Renovatiewerken Devriendt.

Dankzij de ervaring van Jana als verpleegkundige, de uiterst snelle beslissing om te starten met hartmassage én de aanwezigheid van een AED-toestel voor het toedienen van een elektroshock slaagde men er in om Frank te reanimeren.  Hij was nog vóór de aankomst van de hulpdiensten al opnieuw bij bewustzijn.  Frank is ondertussen al ontslagen uit het ziekenhuis en stelt het goed. 

Als gemeente zetten we al geruime tijd in op de  aanwezigheid van AED-toestellen – zeker in de buurt van openbare plaatsen – én op het volgen van een EHBO-cursus reanimatie en gebruik van een automatische externe defibrillator (AED)En dit voorval sterkt ons in onze mening dat we hier blijvend moeten op inzetten!

Er zijn momenteel 7 AED-toestellen in beheer van de gemeente (zie lijst onderaan).  Een achtste toestel is voorzien en wordt normaal gezien binnenkort geïnstalleerd ter hoogte van de openbare bibliotheek BIBOX (Markt Wielsbeke).  

De gemeente biedt, in nauwe samenwerking met Rode Kruis afdeling Wielsbeke en de dienst Vrije Tijd, ook al geruime tijd kosteloze opleidingen “reanimatie en gebruik van AED-toestellen” aan.  Zo volgden onder meer al een groot deel van het gemeentepersoneel deze opleiding.  In dat kader ontving de gemeente recent ook het certificaat “Hartveilige gemeente” vanwege het Rode Kruis. 

We brachten vandaag Frank en Jana deze voormiddag al even opnieuw samen.  Jana werd daarbij kort in de bloemen gezet door Frank en het gemeentebestuur.  En Frank wist tot slot ook te melden dat hij zich zéker zal inschrijven voor de eerstvolgende opleiding!    

De locaties van de AED-toestellen zijn de volgende:

  • Sporthal Hernieuwenburg (Wielsbeke)
  • OC Hernieuwenburg  (Wielsbeke)
  • Voetbalaccomodatie KSC Wielsbeke
  • Sociaal Huis (Wielsbeke)
  • Sporthal De Vlaschaard (Sint-Baafs-Vijve)
  • Kraaienhof (Sint-Baafs-Vijve)
  • Sporthal en OC Leieland (Ooigem)