Start vellen en heraanplant bomen langs jaagpad op 17/01

Published on donderdag 13 januari 2022
Zieke boom langs jaagpad

Op maandag 17 januari start de Vlaamse Waterweg nv met het vellen van zieke bomen langs de Leie tussen Deinze en Wervik. In totaal worden er 245 bomen gekapt. Op grondgebied Wielsbeke gaat het om 32 bomen: 1 es, 2 wilgen en 29 olmen. Voor iedere boom die gekapt wordt, komt er een nieuwe in de plaats.

In Wielsbeke worden volgende soorten aangeplant: zwarte els, zomereik, zomerlinde, Hollandse linde, haagbeuk, ratelpopulier en fladderiep.

De bomen die verwijderd worden, zijn gemarkeerd met een rood teken. Afhankelijk van de boomsoort betreft het olmenziekte, essenziekte of een andere ziekte. Deze ziekten worden veroorzaakt door een schimmel, die via de wortels ook wordt overgedragen naar naburige bomen en die maakt dat de boom uiteindelijk afsterft. Hierdoor vormen ze een gevaar voor de veiligheid van jaagpadgebruikers.

De schimmel wordt ook overgedragen via de wortels naar naburige bomen. Zo worden ook de gezonde bomen aangetast. In plaats van de gekapte bomen komen nieuwe bomen, meestal olmen van een meer resistente soort waardoor de kans heel klein is dat ze opnieuw ziek worden.

Tijdens de werken blijft het jaagpad steeds toegankelijk. Er kan echter een lokale versmalling voorkomen omwille van de veiligheid.