Inhuldiging Meridiaan van de Trisomie

Laatste piloot met Downsyndroom

Laatste piloot met syndroom van Down vliegt over Wielsbeke

Op donderdag 21 maart 2019 is het Wereld Downsyndroom Dag van de Verenigde Naties. Op  die symbolische dag vloog de laatste piloot met het syndroom van Down de meridiaan van de  Trisomie af.  Hij deed daarbij ook het luchtruim boven de sluis in Ooigem aan. 

Op het moment van overvliegen in Wielsbeke werd een  symbolisch rood lint doorgeknipt. 

 Met deze actie willen de beweging ‘United Perfection’ en Bloedtest aandacht vragen voor  ingrijpende maatschappelijke evoluties die ontstaan door medische technologische innovaties.  Een voorbeeld hiervan is de NIP-test, een prenatale screening die zwangere vrouwen kunnen  laten uitvoeren, vooral om te bepalen wat het risico is op het syndroom van Down bij hun kind.  Deze test biedt namelijk kansen en mogelijkheden, maar stelt mens en maatschappij ook voor  nieuwe moeilijke (ethische) vragen.  

De meridiaan ligt op 3° 21” 0’ – een verwijzing naar Trisomie en chromosoom 21 – en strekt  zich uit over het grondgebied van elf West-Vlaamse gemeenten. De piloot steeg op vanaf de  luchthaven van Kortrijk-Wevelgem en vloog de meridiaan af met een gigantisch rood  spandoek achter zich. Rood, de kleur van bloed én de kleur van correctie.

Hieronder vindt u: 

- het uitgebreide persbericht

- het volledige vluchtschema