Gemeente Wielsbeke steunt strijd tegen borstkanker

01 oktober 201931 oktober 2019
Samenwerking met lokale bakkers in de strijd tegen borstkanker

Oktober is internationale maand van de strijd tegen borstkanker. Ook de gemeente Wielsbeke onderschrijft, in samenwerking met Logo Leieland, het belang van het bevolkingsonderzoek borstkanker en ging in dit kader een samenwerking aan met lokale kunstenaars en lokale bakkers.

Lokale kunstenaars werd gevraagd werken te creëren of bestaande werken tentoon te stellen die verband houden met borstkanker. Kunstenaars Anja Brugghe, Dirk Boussouw, Mieke Callewaert en Jan Van Braekel gingen op de uitnodiging in. Hun werken en de verhalen achter de werken kun je nog tot eind oktober ontdekken op volgende locaties:

  • De wachtzaal van het Sociaal Huis – schilderijen van Anja Brugghe
  • De inkomhal van het gemeentehuis – schilderij van Dirk Bossouw en werk van Mieke Callewaert
  • De balie van bibliotheek BIBOX – houtsculptuur van Jan Van Braekel

Ook enkele lokale bakkers zetten het bevolkingsonderzoek borstkanker in de kijker. Bakkerij Pauwels en bakkerij Wouter uit Wielsbeke bieden de hele maand oktober borstgebakjes of borstpistoletjes aan. Beide bakkers zetten een Think Pink-inzamelbox om geld in te zamelen. Op deze manier willen ook zij de aandacht vestigen en het taboe doorbreken omtrent het bevolkingsonderzoek borstkanker.

Naast kunstenaars en bakkers zetten ook lokale huisartsen, zorgpartners, vrouwen- en seniorenverenigingen samen de schouders onder deze sensibiliseringsactie.

Waarom het bevolkingsonderzoek borstkanker?

Elk jaar wordt bij meer dan 6.000 vrouwen in Vlaanderen borstkanker gevonden. In Wielsbeke laat 62,1% van de vrouwen tussen 50 en 69 jaar zich preventief onderzoeken op borstkanker. Hiermee scoort Wielsbeke lager dan de deelname in Vlaanderen en West-Vlaanderen. Om tegen 2020 het streefcijfer van 75% te behalen is er dus nog werk voor de boeg.  Elke vrouw krijgt van het Centrum voor Kankeropsporing een uitnodigingsbrief als zij tot de leeftijdsgroep (50 tot en met 69 jaar) behoort en het twee jaar geleden is dat ze een mammografie liet nemen.

Voor meer informatie kun je terecht bij:
Het Centrum voor Kankeropsporing: bel gratis 0800 60160 tussen 9 en 12 uur en 13 en 16 uur, stuur een e-mail naar info@bevolkingsonderzoek.be, of surf naar www.bevolkingsonderzoek.be/borstkanker.