Glasbollen en textielcontainers blijken soms echte doelwitten voor sluikstorters. Imog wil dit probleem aanpakken, en stapte daarom met de gemeenten in een project van Mooimakers, dat financiële ondersteuning voorziet om specifieke probleemlocaties aan te pakken.
In 10 gemeenten werden glasbollen opgefleurd, waaronder in Wielsbeke.
Samen met de gemeente koos Imog ervoor om de glasbol op de parking aan de kerk in de Marktstraat aan te pakken. Buurtbewoners werden betrokken bij het project; zij kregen een brief met de vraag of ze ideeën hadden voor de opfleuring.
De gemeente Wielsbeke verplaatste de glasbol van de hoek in de Marktstraat naar de hoek in de Baron van der Bruggenlaan en kleurde de ondergrond voor de glasbol groen. De verharding op de nieuwe plaats kan geveegd worden, waardoor het netter kan blijven dan op de kasseien.
Een tekenaar illustreerde het kringloopverhaal van glas op de glasbol. Imog zorgde ook voor een vrijwillige 'glasbolpeter' die meehelpt de plek netjes te houden.
Sorteerregels
Met de opfleuring hopen we dat gebruikers meer respect tonen voor deze plaats en de site netjes blijven houden.
We vragen gebruikers van de glasbol om de sorteerregels voor glas te respecteren: enkel hol glas zonder deksel, dop of kurk mag in de glasbol. Laat na je bezoek ook je lege doos of plastiek zak met deksels niet achter aan de glasbol: die kan je thuis sorteren en meegeven met de huis-aan-huisophaling.
Nulmetingen
Voor de projectaanpak maakt Imog gebruik van het zespijlerbeleid om zwerfvuil en sluikstort aan te pakken. De zes pijlers zijn communicatie, preventie, infrastructuur, participatie, omgeving en handhaving.
Op elke glasbolsite worden nulmetingen uitgevoerd en meteen na de opfleuring starten dan de effectmetingen om zo de effecten van de opfleuring te kwantificeren. Alle ervaringen worden gedeeld met Mooimakers, aan wie Imog rapporteert.