Reizen binnen de EU mogelijk met Covid-certificaat

Published on maandag 05 juli 2021
het Covid-certificaat

Een Covid-certificaat bewijst dat je Covid Safe bent. Dat betekent dat je kan reizen voor je werk, of om privé-redenen. Het maakt vrij reizen binnen de EU mogelijk zonder bijkomende veiligheidsrisico’s. Controleer zeker de regels van het land van bestemming voor je vertrek op de Europese website Reopen of op de website van de Federale Overheidsdienst Buitenlandse zaken voor landen buiten de EU.

3 types certificaten

Er zijn 3 types certificaten:

  • een vaccinatiecertificaat: je ontvangt een vaccinatiecertificaat voor elke prik tegen het coronavirus. Elk certificaat vermeldt het type vaccin en om de hoeveelste prik het gaat. De meeste EU-landen zullen ALLEEN een certificaat van VOLLEDIGE vaccinatie aanvaarden. Meestal zullen landen dit certificaat ook pas aanvaarden vanaf een bepaalde wachtperiode na de dag van de volledige vaccinatie, omdat dan pas de bescherming optimaal is.
  • een testcertificaat van een PCR-test (geen sneltest of zelftest) met een negatief resultaat. Dit certificaat moet zeer recent voor het vertrek naar het buitenland zijn aangemaakt. Ook de termijn van geldigheid van dit certificaat kan per land afwijken.
  • een herstelcertificaat voor mensen die hersteld zijn van Covid-19 na een positieve Covid-test. De geldigheid van dit certificaat zal in de meeste landen 180 dagen zijn.

De geldigheidsduur van het certificaat is afhankelijk van het type certificaat en van de specifieke regels in het EU-land waar u het wilt gebruiken.

Hoe ontvang je het certificaat?

Wil je reizen binnen de EU? Bewijs dat je Covid Safe bent en download je certificaten via: 

Een vaccinatiecertificaat kun je op vraag per post toegestuurd krijgen. Je moet dan wel rekening houden met een wachttijd tussen bestelling en ontvangst van 1 week. Je contacteert hiervoor de Helpdesk. Voor Vlaanderen: 078 78 78 50 (09u tot 19u op weekdagen) (internationale oproepen: +32 78 78 78 50). Alle types certificaten kunnen door de Helpdesk ook verstuurd worden naar je eBox, deze moet dan wel geactiveerd zijn.

Zorg dat je tijdens je reis naar het buitenland je certificaat bij de hand hebt, niet alleen online, maar ook gedownload/offline op je smartphone of tablet bijvoorbeeld. Of zorg voor een geprinte of papieren versie als back-up.

Lees zeker de veelgestelde vragen (en antwoorden) op covidsafe.be/nl/veelgestelde-vragenMeer nuttige informatie over het Covid-certificaat vind je hier!

Alle informatie over reizen naar het buitenland en wat te doen bij je terugkeer naar naar in België vind je op www.info-coronavirus.be